Lokal przeznaczony na cukiernię – wymagania higieniczne

wyposażenie cukierni

źródło: pinterest.com

Marzysz o założeniu cukierni? Pamiętaj, że liczy się nie tylko pomysł, dobra lokalizacja, pyszne wypieki, kulturalna obsługa oraz miła dla oka aranżacja wnętrza. Jeśli nie zadbasz o to, by respektowane były wszystkie wymagania zawarte w odpowiednich ustawach i rozporządzeniach, na nic zdadzą ci się piękne meble czy nawet najpyszniejsze ciastka. W takim wypadku bowiem nie uzyskasz zgody na otwarcie i prowadzenie cukierni.

W pomieszczeniu, w którym mają być przygotowywane posiłki, czyli w tym wypadku różnego rodzaju desery, torty i ciasta, muszą znajdować się umywalki z ciepłą oraz zimną wodą. Konieczna jest również obecność takich akcesoriów jak ręczniki papierowe jednorazowe, mydło w płynie (tradycyjne – z uwagi na bezpośredni kontakt z rękoma – nie jest tak higieniczne) oraz środek dezynfekcyjny. Miejsce do odkładania i mycia brudnych naczyń musi być wydzielone tak, by te czyste się z nimi nie mieszały i nie miały z nimi żadnej styczności.

W lokalu przeznaczonym na cukiernię koniecznie powinny znajdować się toalety, zarówno dla personelu, jak i dla gości (z uwzględnieniem osób niepełnosprawnych). Toalety muszą być odseparowane od pomieszczeń produkcyjnych. Zarówno goście lokalu, jak i jego obsługa, powinna mieć też zapewnione miejsce na przechowywanie odzieży wierzchniej.

wnętrze cukierni

źródło: pinterest.com

Każda lampa obecna w lokalu powinna mieć prostą formę, która umożliwia szybkie, a przede wszystkim dokładne czyszczenie jej powierzchni. Równie ważne jest to, by oświetlenie posiadało osłony zrobione z nietłukącego tworzywa. Nie bez znaczenia jest również to, z jakiego materiału wykonane są blaty mebli wykorzystywanych w cukierni. Ich powierzchnia musi być zrobiona z materiału gładkiego, twardego, odpornego na uszkodzenia mechaniczne i oczywiście łatwego do utrzymania w czystości. Na koniec trzeba jeszcze dodać, że w cukierni muszą znajdować się urządzenia chłodnicze przeznaczone do przechowywania produktów. Pamiętaj też, że wszyscy pracownicy są zobowiązani do posiadania aktualnych książeczek zdrowia, wyrobionych w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.

Ten krótki artykuł przybliża tylko zarys wymogów związanych z prowadzeniem lokalu gastronomicznego. Więcej informacji znajdziesz na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego oraz w treści następujących dokumentów:

- ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r.

- rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady WE nr 852/2004/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych

Podobne porady

  • źródło: www.adriatic.co.zaJakie cechy powinna posiadać cukiernicza szafa chłodnicza?
    Cukiernicze szafy chłodnicze służą do ekspozycji wszelkich wyrobów sprzedawanych w cukierni: ciast, deserów, tortów czy drobnych ciasteczek. Dowiedz się, czym powinna charakteryzować się dobra szafa c...
  • źródło: pinterest.comJakie meble są niezbędne w cukierni?
    Planujesz otworzyć cukiernię? Zastanawiasz się nad jej wyposażeniem? Dzięki temu artykułowi dowiesz się, bez jakich sprzętów nie będziesz mógł się obejść. Tym, co rzuca się większości klientów cuki...
  • źródło: ganeshmaltejraj.tradeindia.comPiekarnia – jakie urządzenia do mycia i dezynfekcji?
    Jeśli planujesz założyć piekarnię, musisz wiedzieć, że powinny się w niej znajdować nie tylko regały na pieczywo i inne tego typu meble. Żadna piekarnia nie może funkcjonować bez odpowiednich urzą...
  • źródło: pinterest.comJak urządzić kawiarnię?
    Przytulne kawiarnie to miejsca, które są coraz chętniej odwiedzane przez Polaków. Można tam umówić się zarówno na pogaduszki z przyjaciółką przy małej czarnej, jak i na spotkanie z partnerem bizne...
  • źródło: www.pl.all.bizKrzesło kawiarniane Lantana
    Zamierzasz otworzyć kawiarnię utrzymaną w nowoczesnym stylu? Szukasz mebli praktycznych, wygodnych i oryginalnych jednocześnie? Zwróć uwagę na kawiarniane krzesła Lantana oferowane przez firmę Biuro...